Barátság, közös munka és 31 ezer euró 

Ezeknek a gyerekeknek már nem a forintválság, meg az euróárfolyam-ingadozás jelenti az uniót. Ezért irigyelhetjük őket, és azért kell dolgoznunk, hogy felnőtt korukban se legyen másként” – mondja Szabó Attila, a Zrínyi gimnázium igazgatója.


A Dél-Zselic Zrínyi Miklós Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola az eppingeni Selma-Rosenfeld-Realschuléval közösen benyújtott ’Erstellen eines Reiseführers über Eppingen und Szigetvár’ (Útikalauz készítése Eppingenről és Szigetvárról) című pályázatával a Tempus Közalapítvány Comenius ’Egész életen át tartó tanulás’, ’Iskolai együttműködések’ programon belül a nemzetközi egyeztetés során eredményesen szerepelt, így a projekt támogatást nyert a 2011/12-es és 2012/13-as tanévre. A projekt megvalósítását 2013. július 31-ig kell befejezni, a megítélt támogatás összege: 31.000 euró. A projekt keretében 2012. március 12. és 22. között 11 tanuló vesz részt 10 napos eppingeni tartózkodáson, amelynek keretében feldolgozzák az Eppingenről és környékéről gyűjtött információkat és elkészítik az útikalauz Eppingenre vonatkozó magyar és német nyelvű részét.” – eddig a hír, melyet szerkesztőségünk a Zrínyitől kapott. A részletekről dr. Szabó Attila igazgatót kérdeztük.
– Többnyire 9-10-edikeseket érint ez a projekt, hamarosan indul a csapat Eppingenbe és nekilát a munkának.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a két testvériskola közösen készíti el mindkét könyvet Szigetvárról illetve Eppingenről?
– Pontosan. Ezeknek a gyerekeknek már ezt jelenti az EU és a testvériskolai kapcsolat. Ám ennél többet is jelent... Gondoljon bele, szinte mindegyikünkben él valamiféle „németkép”. Ez kialakul bennünk az ismereteink, tanulmányaink alapján. Van a világháborús németkép, a balatoni turista-németkép, a középkor történelméből eredő németkép és hasonlók. De abban a pillanatban, hogy egy kicsit is közöttük élünk, részt veszünk a hétköznapjaikban, megismerjük az alsó szomszédot, illetve most, a gyerekeink esetében, amikor majd az eppingeni srácokkal közösen tücskörésznek-bogarásznak, mérik a hőmérsékletet, a víz pH-értékét – már egészen más a kép.
Talán nekik és nekünk is hasznunkra válik az az akarva-akaratlanul is megjelenő értékelés, mely a közös munka során kialakul egymás városairól.
– Ráadásul az esetleges hiányosságokat, úgy odakint, mint nálunk, a kölcsönös megbecsülés, jó kapcsolatok, netán szeretet közepette hozzuk a másik tudomására.
Ha jól tudom, nagyon régi a kapcsolat a két iskola között, ám ilyen komoly anyagi támogatás még nem segítette a barátkozást. Készül két klassz kis könyv, az egyik Szigetvárról, a másik Eppingenről. A városvezetés hogy fogadta a hírt?
– Sehogy. Pedig akár a testvérvárosi kapcsolat porfóliájába is beemelhető lenne, de igazából nem reagált rá senki a potentátok közül. De higgye el, engem a dolognak ez a része már nem érdekel, mindenért kárpótol az a látvány, amikor húsz kamasz egymás nyakába borul és bőgve búcsúzkodik.
Talán a jövőbeni pályázatoknál is előnyt jelenthet, ha ezt a projektet sikeresen megvalósítják.
– Bízunk benne. Most mindenesetre a gyerekek, a kollegák egyaránt lelkesek. A srácok alig várják már, hogy nekilássanak a munkának, a kollegáknak pedig az a feladatuk, hogy a szakmai, illetve az olvasószerkesztést elvégezzék, és őrködjenek az anyag igényessége felett.

www.szigetvarhirado.hu/kozelet/baratsag-kozos-munka-es-31-ezer-euro
Mészáros – Fotó: dr. Szabó Attila

További sajtóhírek:

 

http://szigetvarhirado.hu/kozelet/eppingeni-babszinhaz-tulajdonos-ad-nemetlecket-a-zrinyi-diakjainak

Barbara Scheel asszony intenzív németkurzust tart a középiskola diákjai számára április 4-től 11-ig. Scheel asszony – szerteágazó karitatív tevékenysége mellett – saját bábszínházat működtet Szigetvár testvérvárosában, Eppingenben – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Szabó Attila, a gimnázium igazgatója.

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/nyaron-mutatjak-be-az-elkeszult-utikalauzt-a-nemet-testvervarosban-490081

A Zrínyi Miklós Gimnázium tizenkét tanulója még tavaly eppingeni (Baden-Württemberg) látogatáson vett részt.
A látogatás során élményeiket képpel és szöveggel magyarul és németül is dokumentálták, s ez alkotta az útikalauz első, Eppingenről szóló részét. A német és magyar gyerekek kis csoportokban, közösen dolgoztak. Az eppingenieket vendégül látva később hasonló módon dolgozták fel a középiskolások a kisváros történetét, látnivalóit. [...]

www.eppingen.org/de/nachrichten/2011/10/rosenfeld-realschule-reise.php

Die Schüler der Selma-Rosenfeld-Realschule reisen nach Szigetvár. Der europäische Gedanke wurde dabei in die Tat umgesetzt. Statt den Schulranzen zu packen, wie es nach den Sommerferien üblich ist, packten Schülerinnen und Schüler der Selma-Rosenfeld-Realschule Eppingen ihre Koffer für eine Reise nach Szigetvár. [...]

www.bama.hu/baranya/kozelet/ketnyelvu-utikalauz-keszul-a-testvervarossal-430351

Az iskola tájékoztatása szerint a Dél-Zselic Zrínyi Miklós Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola az eppingeni Selma-Rosenfeld-Realschuléval közösen benyújtott „Erstellen eines Reiseführers über Eppingen und Szigetvár” (Útikalauz készítése Eppingenről és Szigetvárról) című pályázatával sikerrel szerepelt a Tempus Közalapítvány Comenius pályázatfelhívásán. A projekt összességében támogatást nyert az idei és a következő tanévre. [...]

www.stimme.de/kraichgau/nachrichten/Schueler-schreiben-Reisefuehrer;art1943,2404582

Schüler schreiben Reiseführer - Zwölf Jugendliche von der Eppinger Selma-Rosenfeld Realschule und ihre ungarischen Austauschschüler aus Szigetvàr, die zurzeit in der Kraichgaustadt zu Besuch sind, haben ein gemeinsames Projekt: Sie gestalten einen Reiseführer, der die schönsten Ecken der beiden Partnerstädte in den Fokus rückt. [...]

www.gurr-hirsch.de/index.php

Ungarische und deutsche Schülerinnen und Schüler besuchten im Rahmen eines „Comenius“-Schüleraustausches der Eppinger Selma-Rosenfeld-Realschule mit der ungarischen Partnerstadt Szigetvár das baden-württembergische Parlament. Begleitet von der Lehrerein Sarah Baumgärtner erhielten sie dort unmittelbare und persönliche Informationen von der Landtagsabgeordneten Friedlinde Gurr-Hirsch. [...]

http://www.eppingen.de/de/aktuelles/img/20_jahre_szigetvar.pdf

Eppingen feierte 20-jähriges Jubiläum mit der ungarischen Partnerstadt Szigetvár
Zu den Feierlichkeiten aus Anlass des 20-jährigen Bestehens der Partnerschaft zwischen Szigetvár und Eppingen war eine 90-köpfige Delegation aus Eppingen angereist. Zu ihr gehörten zahlreiche Stadträte unter der Führung von Oberbürgermeister Klaus Holaschke, Realschulrektor Wolfgang Neumann und auch der Gesangverein Adelshofen mit dem Vorsitzenden Dieter Sitzler sowie die A-Junioren des VfB Eppingen. Vier Tage lang feierten die Gäste aus Eppingen mit ihren Freunden aus der ungarischen Partnerstadt. [...]
 

Naptár
Hírek

Kedves Diákjaink! A nyári ügyintézéssel, a tanévkezdéssel kapcsolatos információkat itt megtaláljátok.

Április 21-én iskolánk aulájában és termeiben egészségnapi rendezvényeken vehetnek részt diákjaink.
A programot Dr. Vass Péter polgármester és Barka Tamás KEF elnök nyitja meg.

Költészet napja alkalmából, igaz egy nappal később, a tavaszi szünet előtti utolsó napon, április 12-én tartalmas programot szervez Kovács-Horváth Márta tanárnő.
A 4-5. órában iskolánk aulájában gyülnek össze a verskedvelők,  akik több program közül választhatnak.

A Területi Ifjúsgái Katasztrófavédelmi Versenyen II., a Területi Elsősegélynyújtó Versenyen III. helyezést ért el iskolánk csapata.
 

Rendhagyó testnevelésórákat vezettek a Toborzó iroda munkatársai. Íjászat, lövészet, fegyverismeret szerepelt a katonák  kínállatában.

34 fő vett részt április 5-én az iskolánkban tartott véradáson.

Diákjainknak
 

 

tovább

Érdeklődőknek,

képzéseink

 

tovább

Pécsi Szakképzési Centrum

 

tovább