Szakközépiskola/Szakiskola

 

 

Eladó

A kereskedelem ősi foglalkozás, mely a világ felfedezőútjai által finom modort igénylő elitszakmává vált. A jó eladó a szakma ismereteinek és fogásainak elsajátítása során magáévá teszi az eladói, kereskedői etika szabályait is. Így segítheti igazán a vevőket az áruféleségek közötti eligazodásban, a választásban, a döntésben. Egy jó eladó amellett, hogy pontos áruismerettel bír, gondos gazdája is lesz az üzletnek. Megtanul nyitottabbá, előzékenyebbé, együttműködőbbé válni.
A jó eladó, megtanulja önmagát „eladni”, azaz személyisége megörzésével tanul meg alkalmazkodni, fejlődni. Ez a kereskedői szemlélet lényege, és nincs ennél fontosabb a mai munkaerőpiacon. tovább >

 

Cipőkészítő

A cipőkészítés már az ókorban a ruházati ipar nélkülözhetetlen ágává vált, amikor még a lábbeli készítése teljesen kézműipari volt egészen a XIX. századig. A varrógép feltalálását követően megindult a különböző cipőipari gépek kifejlesztése is, mely lehetővé tette a tömeggyártását. Ma a cipőgyártást főleg gépekkel végzik, de hagyományos kézzel varrott cipőknek is megmaradt a hagyománya.
A főbb szervezeti egységek cipőgyárakban a szabászat, ahol a felsőrész- és bélésalkatrészeket szabják, a tűzöde, ahol a felsőrész összevarrása történik és végezetül az aljaüzemrész, ahol a felsőrészt az alsórésszel szerelik össze. tovább >

 

Kőműves

A kőművesség az egyik legősibb szakma. A világ csodái közé tartoznak azok az építmények, amelyeket az emberi elme tervezett és az emberi kéz alkotott. Az építészek által megálmodott rendkívüli szépségű középületeket, emlékműveket vagy lakóházakat nagyrészt a kőművesek építik meg. Minden épület építésénél dolgozik kőműves. Ő végzi az alapozást, a falazást, a fal burkolását, vakolását. Munkájának minősége különösen fontos, hiszen ő készíti el az épület vázát, amit aztán a többiek „felöltöztetnek.” Munkája rendkívül keresett a munkaerőpiacon. tovább >

 

 Épület- és szerkezetlakatos

A leghíresebb magyar lakatos László Zoltán volt, ő alkotta meg az Elzett márkát (a monogramjából alkotta meg a szót). Noha a lakatossal elsősorban ajtók és zárak szerelését azonosítjuk, a szakma számtalan egyéb munkalehetőséget is magában rejt. A lakatos vasból, acélból és egyéb fémes anyagokból készült lemezeket, idomokat, csöveket, vázakat és tartószerkezeteket munkál meg, szerel össze, állít be. Autók szerelését, gépek javítását végzi, és építkezéseken is dolgozik. tovább >


 

Asztalos

Az asztalosság finom szakma, feladata a fa tökéletes megmunkálása. Rönkből, fatörzsből készülhet bútor, szék, asztal és mindenféle más használati tárgy is. A patinás bútorok, belső terek faszerkezeteinek megmunkálása, lépcsők, egyedi beépített szekrények készítése pedig már-már művészet, amiért sokat fizetnek a megrendelők.
Egy jó asztalosnak sok munkája van, amivel sokat kereshet. tovább >


 

 

Pék

Egyik legősibb szakmánk. A sütőipari szakember munkája igen szerteágazó, kenyeret, kiflit, zsemlét, és egyéb péksüteményeket állít elő. Kiemelt szakma, hiszen ezeket az alapvető élelmiszereket minden ember napi szinten fogyasztja. A legújabb tendencia, hogy a sütőipar és a cukrászat egy része egybeolvad. Ez sok lehetőséget rejt a kreativitás fejlesztésére. Magyarországon sok pékség van, helyben sütő kis bolt és multinacionális áruházlánc, ahol szintén jó eséllyel tudsz elhelyezkedni. A munkafolyamatokat gépek segítik, ennek ellenére a munka sokszor nem könnyű, hisz jobbára éjszaka dolgoznak a szakemberek. tovább >

 

 

 Pincér

A pincér fogadja, üdvözli, asztalhoz kíséri a vendéglőbe érkezőket, felveszi a rendelést, majd kiszolgálja és búcsúztatja a vendégeket. A pincér megteríti és feldíszíti az asztalokat. Az ízléses terítés jó formaérzéket és színérzéket kíván. Gyakran cipelnek felhalmozott tányérokat és poharakat.
Átadja az étlapot, válaszol a kérdésekre, ételt és megfelelő italt ajánl. Kézben vagy szervizkocsin az asztalhoz viszi a megrendelt ételeket. Az előírásoknak megfelelően felszolgálja az ételeket, és kitölti az italokat. Figyeli a vendégek további jelzéseit, kéréseit. Elkészíti a számlát, átveszi a pénzt. A vendégek távozása után eltávolítja a terítéket és rendbehozza az asztalt. 

Gép forgácsoló

A forgácsoló és a gépi forgácsoló feladata fémből, színesfémből és nemfémes anyagokból különféle - tengely, tárcsa, szekrényes és egyéb - geometriai kialakítású, többnyire gépiparban gyártott termékek alkatrészeinek, részegységeinek forgácsoló gépeken történő gyártása adott műszaki rajz, műhelyrajz alapján.

Aki CNC gépen dolgozik, számítógéppel iráényított feladatokat végez. Ezen belül előkészül a munkára, ellenőrzi a CNC-gép működőképességét, az olajnyomást a hidraulikus rendszerben, a levegőnyomást, a hűtőfolyadék szintjét, a gépi mérőrendszert, a kenési rendszert, a gép védőrendszerét, a megmunkáló szerszámok, szerszámtartók adatait, a nullpont-tároló tartalmát, a megmunkálás CNC-programját, szükség esetén módosítást végez. tovább >

 

Naptár
Hírek

Kedves Diákjaink! A nyári ügyintézéssel, a tanévkezdéssel kapcsolatos információkat itt megtaláljátok.

Április 21-én iskolánk aulájában és termeiben egészségnapi rendezvényeken vehetnek részt diákjaink.
A programot Dr. Vass Péter polgármester és Barka Tamás KEF elnök nyitja meg.

Költészet napja alkalmából, igaz egy nappal később, a tavaszi szünet előtti utolsó napon, április 12-én tartalmas programot szervez Kovács-Horváth Márta tanárnő.
A 4-5. órában iskolánk aulájában gyülnek össze a verskedvelők,  akik több program közül választhatnak.

A Területi Ifjúsgái Katasztrófavédelmi Versenyen II., a Területi Elsősegélynyújtó Versenyen III. helyezést ért el iskolánk csapata.
 

Rendhagyó testnevelésórákat vezettek a Toborzó iroda munkatársai. Íjászat, lövészet, fegyverismeret szerepelt a katonák  kínállatában.

34 fő vett részt április 5-én az iskolánkban tartott véradáson.

Diákjainknak
 

 

tovább

Érdeklődőknek,

képzéseink

 

tovább

Pécsi Szakképzési Centrum

 

tovább